divendres, 4 de març del 2011

Tan igualment diferents


Sovint se sent que tots som iguals. Bé, hauríem d'entendre que es vol dir que tots... i totes som iguals. Clar que així ja per començar, hi uns que som dins aquest "tots" i d'altres que són dins el "totes". I malgrat les diferències naturals i biològiques que hi ha entre nosaltres, seguim pensant que tenim més coses en comú que diferents. Esclar que també hi ha diferències que no són tan naturals, encara que hi hagi gent que afirmi que ja era d'un club de futbol o altre abans de néixer i tot: difícil, impossible... fals. Hi ha diferències que són adquirides, apreses... són les diferències culturals o socials.
Atributs, rols i estereotips ens defeineixen més del que pensem. I potser val la pena ser-ne conscient. Hem reflexionat en grup sobre un seguit d'estereotips (exercici 2 i 3 de la pàgina 59 del llibre de text). Com ho podem relacionar amb l'origen de les desigualtats (que hi ha) entre l'home i la dona.
Comentem-ho i posem algun exemple que coneguem. Bé explicant-lo o bé posant algun enllaç amb alguna notícia o comentari relacionat.
Ah, sí, per cert. Quina relació veieu amb el dibus de l'ampolla d'aquest missatge...?

30 comentaris:

  1. Hola sóc l’Edu,
    Trobo que l’origen de les desigualtats entre l’home i la dona es troben en que la acció de la dona sempre s’ha vist oprimida per la societat masclista en la que per desgracia encara vivim. Per culpa d’aquesta societat s’han creat estereotips com per exemple que nomes les dones poden ser sensibles o delicades, que son les que s’han d’encarregar de netejar i fer el menjar. Per cas contrari trobo que tots aquests estereotips son erronis per exemple que la dona es me sentimental que te poc autocontrol, trobo que els homes som molt mes temperamentals i perdem abans el control. També duran molts anys s’ha donat per fet que el homes son mes intel•ligents en la meva opinió trobo que en aquests cas es indiferent el sexe, es mes m’atreviria a dir que les dones son mes intel•ligents ja que per experiència pròpia son mes treballadores(això per suposat no es aplicable a tothom i hi ha excepcions) . Altres d’aquests estereotips son el lideratge atribuït des de sempre als homes, la fortalesa o la autoritat. Les dones son tan capaces com els homes de governar i dirigir d’imposar autoritat i de resistir situacions de tensió i dificultat. Trobo que a pesar de que s’ha avançat molt en aquest tema actualment continua havent-hi desigualtats entre homes i dones el que trobo que es una cosa molt trista ja que en aquest aspecte tots som iguals. Pel que fa a la imatge la meva opinió es que depenent de la visió de la persona es veu de forma positiva o no, fa referència a l’expressió”veure l’ampolla mig buida”. Crec que la relació que es pot fer amb el tema que estem tractant es que a pesar de tots els avanços que hem fet per fer desaparèixer aquesta desigualtat encara queda molt per fer.
    Nomes em queda desitjar una bona setmana de vacances a tots que crec que ens la mereixem.

    ResponElimina
  2. Hola Pani, sóc l’Albert Jurado:
    Comentaré el nou post del bloc, que parla sobre les semblances i diferències entre homes i dones:
    Personalment, crec que trobem, de forma natural, una sèrie d’estereotips que ens fan pensar i alhora créixer d’una manera determinada.
    De fet, com ja he explicat a l’exercici 3 de la pàgina 59 del llibre, penso que en la nostra vida trobem 2 grans camps d’influència: el familiar i el creat durant segles per la pròpia societat.
    En l’àmbit familiar, dependrà la teva forma de pensar segons el que tu hagis vist i observat des de petit a casa teva, per això és molt important la igualtat i la tolerància mútua entre els pares.
    En canvi, sortint ja, de la llar; podem topar-nos amb la nostra societat, un notable enrederiment per part de la dona en moltes qüestions.
    Això es deu a la cultura “social” que durant molts anys s’ha estat cultivant de generació en generació:
    Avui dia, és molt difícil canviar de mentalitat quan ja has adquirit una de preestablerta, però és pot aconseguir.
    Per demostrar la profunda discriminació a la qual és veuen sotmeses les dones, enumeraré la gran quantitat d’anuncis masclistes que es poden veure tranquil•lament per televisió, a més en donen tants que al final ja ho veiem com una cosa totalment NORMAL i no pot ser.
    Trobem anuncis exclusivament dedicats a les dones com pot ser el que publiciten productes de neteja; on es pot veure una dona preocupada per la neteja i la pulcritud de la llar i a l’home assegut en el sofà de casa jugant amb els nens. (això és verídic, aquest anuncia existeix, és d’un tal... mira ho diré en català: Don net.).
    En canvi trobem anuncis exclusius per homes: com la compra d’un vehicle d’alta gamma, etc.
    En fi, penso que encara queda MOLT per fer i per aconseguir però jo recomano començar per l’àmbit familiar i col•laborar en tot el que és pugui amb TOTS.

    PD: tot aquest comentari l’estic realitzat basant-me en la nostra societat però com comenci a parlar de les desigualtat en els països orientals...no acabo.

    Ara explicaré el que jo veig en la imatge del inici del post.
    Crec que és refereix a la situació de les dones i els homes en el món: els homes veuen l’ampolla mig plena i les dones la observen mig buida.

    Fins després.
    Acabeu de passar unes molt bones mini vacances... jeje.

    ResponElimina
  3. Bé, ara posu el meu comentari, com diu la dita "más vale tarde que nunca".

    després de molt moments de reflexió he arribat a una conclusió la qual, sota el meu punt de vista, és la més pròxima sobre el tema de les diferències entre Homes i dones:
    Crec que aquesta diferencia prové desde la creació del Èsser Humà (prehistoria) on en una societat totalment nòmada, la qual vivia de la caça, els homes, jugaven un paper molt més important que les dones, tot i que elles cuidaven de les criatures i del lloc on reposarien aquella nit, l'home era el que portava tots els dies el menjar a la taula per tal de que la seva familia mengés.

    Aquesta situació crec que es va confirmar amb les religions, vull dir que, per exemple, en la Bíblia,hi ha un pasatge de Gènesi en el qual descriu com creà Déu al home i a la dona. Bé, segns relaten, Déu agafa una mica de fang i esculpí al home, com va veure que es sentia molt sol, va decidir crear-li una compañia: La dona. Déu agafa una costella de l'home i a partir daquesta creà la dona. En aquest pasatge crec que bàsicament es diu, entre línies, dues coses:
    -Les dones simplement estan per fer compañia a l'home.
    -Les dones estan sobordinades al home (per la costella)
    He pensat bó posar això de les religions perque, com ja sabem, van estar molt presents al llarg de la història.

    Avui en dia, crec que entre tots em aconseguit apaliar una mica aquestes diferencies reduintles considerablement (tot i que encara es veguin a la televisió noticies sobre diferencies entre els gèneres). Sota el meu punt de vista, i sobre el meu voltant, he notat una gran millora respecte a la dona, ja que avui se li respecta com a persona, i amb una igualtat.

    Sobre el dibuix, crec dues coses:
    - O bé, la vida es pot veure amb l'ampolla cuasi plena o cuasi buida
    -O bé, la part del vi representaria una mica l'home el qual te més influencia(representada per alguna cosa material, en aquest cas ví) i la dona te molta menys (representada per una cosa etèria, en aquest cas l'aire, el qual no te cap pes)


    Que Disfruteu del que queda de vacances!! (1 Dia =D)

    ResponElimina
  4. Bé abans de començar unes quantes advertències, la primera es que no vaig estar a classe, així que si ho faig malament ho sento, al menys ho estic intentant, segona, no tinc llibre així que intentaré basar-me una mica en el que han dit els meus companys. Bé això es tot, crec que ara estic llesta per començar.
    La opressió entre l’home i la dona, crec que això ve des de sempre, des de que es va descobrir que l’home sol tenir més forca i que aquesta en la prehistòria era essencial per protegir una família, en la actualitat però no ho és tot, però desprès de seguir milers d’anys segons una manera de ser és difícil canviar- la per una altra. En quan als estereotips, a parts del de la forca també trobem altres, com per exemple que la dona s’ha d ocupar de les feines domèstiques i això no tindria que ser així, crec que els homes poden netejar, cuinar, posar rentadores i fer altres coses igual que les dones, al mateix temps aquestes poden fer feines d’homes, com organitzar, ser igual de llestes, portar les rendes d’una casa o fer feines com per exemple la de directores, arquitectes o politiques.
    En l’actualitat crec que encara a vegades trobem diferencies, com la de sous més baixos o a vegades persones que segueixen sen masclistes, a aquestes persones no és que les odií però simplement penso que no han après prou de la vida, que son egoistes i que si només per ser homes es consideren millors, éssers superiors és que no ho son tant. A la vegada però, crec que cada vegada més es va fent justícia, que la cosa va millorant, a poc a poc però millorant i que algun dia s’arribarà a una igualtat total. En algunes cases potser encara s’aplica això en altres crec que no... en quan a la gent de la meva generació, jo no em queixo, tots els meus amics m’aprecien igual que als demes i no canvia el fet que sigui una dona o no. I en quan a gent que a vegades et topes que no estan d’acord simplement els fas adeu amb la ma, tothom es lliure de pensar el que vol.
    En quan a la ampolla,no crec que marqui una diferencia entre homes i dones, crec que depèn de la mentalitat de cadascú, del moment en el que es troba i del seu humor.
    Bon inici d una nova semana.

    ResponElimina
  5. Hola Pani, sóc el Daniel Callado:

    Comentaré el nou post del bloc. Doncs jo crec que la desigualtat entre l’home i la dona ve desde l’antiguitat, desde la prehistoria. L’home tenia més força, anava a caçar, cuidava de la família, repartia el menjar mentre que les dones es quedaven cuidant els nens o fent alguna cosa a prop de la llar i no tenien cap paper important. Això s’ha trasmés de generació en generació i encara es pot veure en la nostre societat tot i que una mica menys, per què està més interioritzat.

    Un exemple de la desigualtat entre els homes i les dones la trobem en el treball. Les dones cobren menys que els homes. Vaig ha posar una notícia que he trobat a Internet sobre la desigualtat entre els homes i les dones en el treball.
    Las mujeres cobran 5.800 euros menos que los hombres al año.El diferencial entre sexos se mantiene en el 27,5% mientras los españoles cobran hasta un 28% más que los inmigrantes. -El salario medio sube un 2% hasta los 18.676,92 euros.
    Enllaç: http://www.elpais.com/articulo/economia/mujeres/cobran/5800/euros/hombres/ano/elpepueco/20071221elpepueco_5/Tes

    En la imatge de l’ampolla crec que es refereix a com veuen les dones i els homes l’ampolla. Els homes veuen l’ampolla mig plena i les dones veuen l’ampolla mig buida.

    Fins el divendres. Bones vacances.

    ResponElimina
  6. Bon dia a tothom, a continuació deixaré el meu comentari sobre “ tan igualment diferents” . Espero que tots hagueu gaudit d’aquesta setmana de vacances i ara no ens queda d’altre que tornar-nos a posar les piles i començar bé aquest últim trimestre. Ànim que ja queda poc !
    Jo crec que les diferencies entre l’home i la dona venen des de molt enrere en la prehistòria eren els homes els que portaven els aliments per poder sobreviure, mes endavant la societat continuava pensant en que l’home era mes poderós i no fa falta mira molt enrere per veure que fins fa poc la dona no tenia gairebé drets, no podia treballar sense consentiment del seu marit, no podia votar, no tenia llibertat d’expressió... es veritat que en aquest moments ja no es tan exagerat aquesta desigualtat encara que ho continua sent en petits detalls que costa molt canviar, perquè entenc que es molt difícil canviar la manera de pensar de les generacions grans el problema es que les nostres generacions, que som els que tenim que canviar aquestes maneres de ser, aprenem dels qui tenim a casa, però també tenim la nostra manera de pensar i si tots intentem canviar això potser en algun moment arribaríem a la igualtat. Aquest petits detalls de vegades no ens adonem però signifiquen molt, com per exemple el fet de dir els homes a treballar i les dones a la cuina, la cuina no es sinònim de dona, a la cuina podem treballar tan els homes com les dones sense cap problema, o dir que les dones són mes sensibles, un home també pot ser sensible i no significa res.
    Aquets petits gestos o petits detalls són el que significa que encara hi ha desigualtats entre homes i dones, però crec que som capaços de superar-los.
    La relació que jo veig en aquesta imatge no te res a veure entre la diferencia de sexe sinó la diferencia de ser optimista o pessimista davant la vida. Això ho pot ser tan una dona como un home, només depèn del seu caràcter.
    Que acabeu de passar un bon dia. Ens veiem demà. Una abraça.

    ResponElimina
  7. Hola Pani, sóc el Víctor la meva opinió sobre la desigualtat entre sexes és la següent:
    Com han dit alguns dels meus companys la desigualtat entre homes i dones ens ha acompanyat des de els inicis de la societat: L’home és el que té més força i el que duia el plat a taula amb la fi d’alimentar a la seva família/descendència. Per això la dona diguéssim que mai a tingut prestigi en la societat, fins a l’actualitat;ara les dones gaudeixen de la majoria de privilegis dels quals els homes també poden gaudir.
    Des de que l’home sap expressar-se ja sigui mitjançant l’escriptura o altres mitjans les dones també s’han anat incorporant en tots els àmbits culturals.
    Però això no es actualment igual a tot el món ja que hi ha diferents creences, i per tant religions les quals no permeten la lliura expressió del sexe femení.
    En definitiva el que vull dir es que la diferència entre sexes no és cosa nova i que per la lleugera decantació a la creença que l’home es més fort robust i no pas sensible, són bajanades ja que ens descriu i defineix com a persones és el que portem dins nostre i no pas el nostre físic.
    Sobre el que ha dit la Sara de que “pot haver petits gestos o petits detalls que signifiquin que encara hi ha desigualtats entre homes i dones, però que serem capaços de superar” no hi estic d’acord perquè encara que cada cop hi hagi (un exemple) violència de gènere i hi hagi els fills de pares maltractadors i vegin que maltracten a les seves mares la majoria de persones que observen aquests fets acaben fent el mateix, amb això vull dir que mentre segueixi havent-t’hi persones que maltracten a les dones i tinguin una ideologia masclista això perdurarà.

    Jo sincerament la botella no em suggereix re de re però les fletxes que hi ha al seu lateral sí: crec que les fletxes volen dir algo així com sempre s’ha de tirar endavant mai t’has de venir avall.

    ResponElimina
  8. Rectifico, el comentari del fragment no era de la Sara sinó de la Núria A.

    ResponElimina
  9. Ràpida i correcte rectificació, Víctor.

    ResponElimina
  10. Hola Pani, sóc la Coral.
    Personalment crec, encara que jo mateixa he dit molts cops "tots som iguals", no estic d'acord del tot. Sempre existiran (malament será quan no passi) diferències entre nosaltres, i les podriem classificar en dos blocs:
    · Diferències biològiques: al néixer ja adoptem una série de característiques que alhora d'anar creixent ens faran únics. Podria ser per exemple el color dels cabells, la grandaria del ulls o simplement el pes, coses així, coses que podem semblar tonteríes per parlar-n'hi, ens fan indiscutiblement únics.
    · Diferències de societat (culturals o socials): les anem adoptant a mesura que creixem, a mesura que anem descobrint qui som. Aquestes diferències es anem interioritzant pel que podem veure a casa, al carrer, amb els amics, realment el que ens mostra la societat. També cal dir que si a una persona se l'ha educat d'una manera, és molt complicat (no impossible) cambiar la seva forma de pensar sobre aquell tema, i aquí, entren els estereotips. Per exemple (i ja ho relaciono) desde sempre, s'ha relacionat natejar o cuinar a una dona, potser perquè a casa ho hem vist així, o perquè la publicitat ens ho mostra (tal i com diu l'Albert, hi ha moltíssim anuncis que, potser incoscientment, fan una certa discriminació a la dona).
    A l'exercici 3 de la 59 pregunta (al primer guió) quins estereotips m'han influit. Bé, la veritat no sóc una persona que es deixa portar per una imatge establerta d'algú, però sempre he relacionat homes amb força i dones amb delicadesa. I els cinc atributs més importants per a la formació d'una persona, per mi seríen la confiança, la seguretat, la humilitat, la llibertat i la franquesa.
    Crec que la imatge vol mostrar que encara que l'ampolla estigui per la meitat, hi haurà persones (més bé els homes) que la veuran mig plena, i altres (majoritàriament les dones) que la veuràn mig buida.

    Fins divendres, Pani!

    ResponElimina
  11. Hola Pani, sóc la Celia, l'ultim dia no vaig poder assistir a classe com ja et vaig dir, bé doncs avui m'he ficat al bloc per comentar i no tinc llibre i demà ja es divendres, així que demà divendres ho comentaré, ho sento i ens veiem demà a classe!

    ResponElimina
  12. Hola, sóc l'Adrián Quesada i comentaré seguidament el post proposat.
    Segons el llibre, l'origen de la desigualtat entre homes i dones neix a l'organització social patriarcal, en la qual, un home era l'autoritat màxima, i , tot i que la majoria de societats han evolucionat, hi ha estructures patriarcals que es mantenen en:
    -Institucions: Prohibició a les dones de trballar, exercir els seus drets...
    -Mentalitats: Sobretot en els paisos musulmans, la dona ha d'estar acompanyada per un home per surtir de casa, i està regida a la voluntat masculina, si no ho compleix, es veu sotmesa a sancions greus.
    -Pràctiques que reforcen els estereotips: Com ja han dit els meus companys, a la publicitat continuen havent anuncis masclistes, otorgant a les dones un rol de cuidar la llar, i als homes, de cap de família que porta el menjar a casa.

    Jo crec que hem evolucionat molt, però encara queda molt per fer, sobretot en alguns paisos on les dones no tenen cap dret. A més, continuen morint dones diàriament a mans d'homes, i això és una realitat, encara que es fa molt per evitar-ho, caldria fer més, i millorar la justícia... però això és un altre tema.

    Respecte la imatge, crec que és un tema de mentalitat i del moment en que et trobis, i no de discriminació sexista. Hi haurà homes/dones que la vegin mig plena i d'altrs, que la vegin mig buida.
    Bon cap de setmana.

    ResponElimina
  13. Hola Pani!

    Com ja vam parlar a classe, existeixen nombroses desigualtats entre les dones i els homes. Aquestes desigualtats provenen la majoria de l’ ANTIGUITAT, les quals a poc a poc s’han anat corregint i equilibrant de manera que les dones estem més integrades tot i que encara es poden trobar bastants conceptes, rols, estereotips, atributs... que són masclistes.
    Les úniques diferències entre homes i dones són les biològiques però també es poden trobar deferències socials, on els homes i les dones naixem amb les mateixes capacitats, però la SOCIETAT en què vivim va determinant les nostres oportunitats de desenvolupament social. La societat pot intervenir-hi de moltes maneres, tant en la publicitat com en el treball. Posaré un exemple en cada cas, per part de la publicitat es pot veure en molts anuncis de neteja on només surten dones netejant per anunciar els productes. Mira en aquesta pàgina http://www.youtube.com/watch?v=-pocfoAyEFU&NR=1 , per què només surten dones i si surten homes apareixen durant molt poca estona? Doncs la publicitat és una mostra d’avui dia de les diferències entre l’home i la dona. També en el cas del treball, quan una dona vol una feina i desitja tenir un fill haurà de renunciar a una de les dues. O els treballs sexistes on només treballen els homes perquè pensen que les dones no estan capacitades per a realitzar el mateix treball. Crec també que el tema de desigualtat prové en gran part de l’ església, on els importants càrrecs només els ocupen els homes; el papa, cardenals, bisbes... A més la bíblia explica que l’origen de la dona va ser la costella de l’home, la qual va tenir la temptació de mossegar la poma i la gent va interpretar que la dona era més dèbil, que cau més fàcil en la temptació i amb menys força de voluntat. I en els llocs on hi ha més fanatisme religiós són els països on hi ha més diferència entre sexes.
    En el dibuix jo crec que està representat la igualtat o equilibri que hi hauria d’haver, ara mateix les dones necessitarien que el nivell del vi creixes i el buit de l’ampolla per part del homes disminuís i així arribar a un nivell on tots dos sexes tinguessin els mateixos drets i igualtats.

    Bon cap de setmana!

    ResponElimina
  14. Hola pani, soc l'Isma,
    Per a mi, L'origen de la desigualtat entre sexes, ve des de l'inici de la raça humana, quan es va elegir a l'home com a cap d'una tribu o civilització. En la meva opinió, l'home va ser escollit per la seva força, per que en l'inici de l'era humana, el principal objectiu era mantenir la raça viva, i en un mon salvatge, feia falta la força. Desde aquesta època, en el mon, l'home ha tingut moltes més facilitats que la dona, tot i que últimament s'esta intentant igualar, però encara estem lluny de la igualtat total, ja que desprès de tants anys, costa igualar les coses. En l'actualitat, la dona, es troba en moltes situacions adverses, un clar exemple es la violència de gènere, que en la majoria de casos les afectades son les dones. A més, com he dit, hi ha altres desigualtats, com per exemple, en el mercat laboral, en el que a les dones els hi costa més trobar treball, i en el cas de que el trobin, normalment, el sou està per sota del que cobraria un home en el mateix lloc de treball, el que mostra clarament la injustícia que vivim en un mon suposadament modern i sense ninguna desigualtat. I això, es en els països desenvolupats, en els subdesenvolupats o en els països àrabs, encara esta molt pitjor, ja que veuen als homes superiors a les dones, o millor dit, veuen a les dones inferiors.
    Respecte la fotografia, jo la interpretaria com a una ampolla, la qual segons la persona, es veu mig plena, o mig buida, per exemple, algú que no vol la igualtat, la veurà mig plena, i en canvi, la gent que vol igualtat, la veu mig buida, el que vol dir que encara queda molt per canviar i arribar a la igualtat.
    Bon cap de setmana

    ResponElimina
  15. HOLA, sóc l'ERIC GUFFROY
    Respecte a les desigualtats entre homes i dones al mateix temps que a la resta dels animals, sempre l'home a sigut molt superior que la dona, per que¿?, l'home fisicament es molt superior a la dona respecte a la força i aixo crec que a sigut l'element clau de la desigualtat amb la dona durant tota la historia, en una época on el que valia era ser el més fort, l'home tenia un gran ventatge respecte a la dona. Farem un recurregut al llarg de la historia per explicar-ho: durant el paleolitic l'home era qui caçava, qui aconseguia alimentar a la familia i la defensava, mentres que la dona a causa del seu sentiment maternal i de les seves caracteristiques era qui cuidava dels nens a la llar. Més tard quan van sorgir les guerres més importants com per exemple al món antic, la dona no i podia participar a causa del seu fisic i dons també per moltes altres caracteristiques com mala sort, escassetat de dones(a causa de que moltes eren assessinades ja que no aportaven diners a la familia, perque l'home era qui treballava i guanyava un sou), etc. L'home al poder participar en aquests confictes se li atorgava honor i fama fent clarament una divisió entre homes i dones, fent aixi que l'home tingues el poder de decidir sobre una poblacio com en la politica. Durant l'Edat Mitjana el mateix, pero al final d'aquesta epoca, es començava a veure que la dona pot ocupar carrecs molt importants com ser reina de un pais, durant l'Edat Moderna va ser quan potser la dona noble aconseguia una mica igualarse amb els homes. Despres de la revolucio francesa la dona continuava sent inferior pero va aconseguir els drets de la dona i de la ciudadana , que va ser un gran pas per la igualacio entre homes i dones, encara que va ser inferior també durant la revolucio industrial. Actulment en paisos occidentals, desenvolupats, continua havent desigualtats, marginacions, abusos, etc per part del homes cap a les dones, encara que s'ha donat un gran pas pero encara queda més. Totes les cultures del món la dona a sigut inferior als homes per les condicions esmentades anteriorment i posiblement a causa de la religió, on la dona es trobava i es troba(com en el islamisme) a peus de l'home. Per a un bé comú, la dona es tindria que trobar a la mateixa alçada que l'home pero injustament no ho està.
    La imatge crec que representa segons el meu punt de vista a la situació entre homes i dones, en que potser les dones encara veuen que falta molt per que siguin "iguals" als homes (ampolla plena) mentres que els homes veuen que l'apolla esta a la meitat, es a dir que les dones es troben a porop de ser com els homes. Resumint, que les dones no es troven satisfetes amb el que hi ha ara, mentres que els homes si. I un altre punt de vista es , que som persones iguals estigui plena o buida la ampolla, per tant tindriem que tenir els mateixos drets.

    ResponElimina
  16. Hola Pani,sóc en Pablo i comentaré el següent post proposat.Tal com s´esmenta en el llibre l´origen de les desigualtats entre dones i homes es deu a l´anomenat patriarcat el qual defineix l´home com la persona que exerceix un govern,una autoritat sobre una família,grup o societat on queda implicada la dona.Desgraciadament,això s´ha anat extendint amb el pas del temps de mode que ha tingut repercussions en el món laboral i social,per exemple en:
    *Institucions: degut a l´estereotip fixat en les dones el qual diu que són passives i que s´han d´ocupar desl treballs de la llar;s´ha prohibit el seu accés en determinades feines,així com també votar.
    *Mentalitats: l´imposició de l´home sobre la dona s´evidencia sobretot en països orientals on aquesta és maltractada i es veu sotmesa a la iniciativa del marit.
    *Pràctiques que reforcen els estereotips: en aquí a Espanya fa uns 50 anys s´observaven anuncis publicitaris on la dona era l´encarregada de servir a l´home.A més,ella també tenia el rol de cuidar els nens,mentre que l´home en aquells temps era la figura més important socialment ja que era el responsable de portar els diners a casa.

    Crec que un altre factor important de desigualtat ha estat menysprear a la dona intel·lectualment,ja que si donem un cop d´ull a la història,veurem que molts dels gran pensadors,científics,filòsofs eren homes.Personalment,crec que si no haguéssim fet cas de tots aquest prejudicis envers la dona hauríem creat una societat amb més llibertat,i per tant més harmònica.Igualment penso que si la figura femenina hagués tingut accés a diferents llocs de treball l´economia hauria funcionat molt millor ja que tot el col·lectiu humà hagués pogut debatre el pros i els contres.

    Per sort actualment almenys en el països europeus la dona viu de forma igual,equitativa amb el mateix paper que l´home.En canvi,una de les qüestions que ens hauríem de plantejar és"Per què encara en alguns països del món la dona no pot viure com ho hauria de fer?"

    Respecte la imatge de l´ampolla crec que determinar-la mig plena es refereix a l´optimisme de la persona,mentre que mig buida fa referència al pessimisma d´aquesta.En relació amb el tema tractat,actualment en la societat occidental es veuria mig plena,ja que no queden moltes deigualtats entre sexes,encara que en una societat com és l´oriental aquesta es contempla mig buida.

    ResponElimina
  17. Hola Pani , sóc el Xavi , ho sento per haver deixat el treball a l’ultimísima hora.
    Començaré parlant de la desigualtat entre l’home i la dona.
    Jo crec que això ja ve des de temps enrere , quan l’home era qui anava a treballar , i aportava el sou a la casa , sou que mantenia a la família. La dona es quedava a casa cuidant dels nens o fent feines de la casa , però no aportava Diners , això feia sentir a l’home indispensable , i per tant , li feia sentir certa superioritat. La dona , obeïa al marit en tots els aspectes , i no podia fer coses sense el seu consentiment.
    Crec que ara ja no hi ha aquesta situació tant radical ( en la Nostra societat actual , hi han altres cultures on això segueix passant) , però encara es donen petits matisos. Crec que amb el temps aquests matisos aniran desapareixent.
    Aquesta diferència , es pot experimentar a la Nostra llengua cuotidiana: per exemple , si volem buscar un adjectiu al diccionari , tenim que buscarlo en masculí singular. Tambè , per definir un colectiu on hi han homes i dones , el definim en masculí (tots).

    Sobre la imatge: jo crec , que en una societat d’igualtat d’oportunitats , l’home es veu superior i la dona inferior.

    ResponElimina
  18. hola pani soc el marc

    Això s’ha trasmés de generació en generació i encara es pot veure en la nostre societat tot i que una mica menys, per què està més interioritzat,crec que la desigualtat entre l’home i la dona ve desde l’antiguitat, desde la prehistoria. L’home tenia més força, anava a caçar, cuidava de la família, repartia el menjar mentre que les dones es quedaven cuidant els nens o fent alguna cosa a prop de la llar i no tenien cap paper important.
    Un exemple de la desigualtat entre els homes i les dones la trobem en el treball. Les dones cobren menys que els homes. i una gran exemple es que les dones sempre la em vist com la que a de fer les feines de casa ( rentar planxar fregar...) tambe es cert que cada cop hi ha menys desigualtat , pero jo crec que sempre estara perque les coses sempre an sigue igual i per mol que les bolgem cambiar sempre exsistira una petita diferencia
    Jo vec una ampolla, la qual segons la persona, es veu mig plena, o mig buida,aixo depen de cadascu pero…qui te la rao…jo crec que nigu perque esta per la meitat , mig plena i mig buida o potse al reves..

    ResponElimina
  19. Hola Pani soc en Sergi Ruiz,

    El problema que hi ha de diferencies entre l'home es que des-de fa milers anys les diferents religions, que en aquell moment era molt important a la vida diària, feien moltes diferencies entre l'home i la dona, ja que, l'home era el que treballava al camp o portava els diners a casa aixo feia que la dona es quedes simplement en la posició de fer feines a casa i no tenir cap dret a decidir. Aquesta idea d'inferioritat de la dona s'ha transmès a la nostra societat durant anys fins que a l'actualitat s'esta progressant, però encara no s'ha aconseguit la igualtat total ja que sobretot en el tema del treball les dones moltes vegades cobren mes o directament la gent pensa que les dones no estan fetes per dur a terme aquella tasca. Per aixo crec que el més important que podem fer es transmetre als nostres fills i futures generacions que no ha d'existir cap tipus de discriminació cap a les dones, ja que tots vivim en un mateix espai que es la Terra i per tant tenim els mateixos drets.

    Jo el que veig a la ampolla es un reflex de la nostra societat, en el qual molta gent no vol sortir de una ampolla i no vol destapar aquest tap perquè tots siguem lliures.

    ResponElimina
  20. Hola Pani, sóc la Celia
    Diferencies entre els homes i les dones:
    El primer que vull comentar es que crec que no hi ha D'Haver diferencies socials entre homes i dones, estem al Segle XXI, i crec que ara per ara qui pensa en aquestes diferencies, jo per la meva part el considero una mica antic, ja que no hi ha perquè haver-hi cap diferència entre homes i dones.
    També es cert, que en alguns cassos, l'home per exemple a l'hora de treballar en segons quines coses si són de força pot ser que rendeixi més que una dona ( també depèn de quina dona, es clar) però també cal dir que les dones normalment solem ser mes constants i eficaç a l'hora de treballar més que els homes. Però al igual que hi ha gent, que encara com dic es antiga, també ja d'altres, com la majoria de població que ja no veu aquestes diferencies, però en altres països i segueixen havent aquestes desigualtats, i desgraciadament hi ha molts països marxistes, que obliguen a la dona a fer coses que la deixen com si fos inferior a ells.

    Respecte a la imatge que podem veure al bloc, crec que és per fer-nos una idea a que hi ha gent que sempre opinara diferent que tu, i gent que opinaria igual, però que mai estarem tots d'acord, ja que algú pot veure l'ampolla mig plena, i d'altres mig buida.



    Fins divendres!

    ResponElimina
  21. Hola Pani!

    Personalment, penso que des dels origens sempre hi hagut desigualtats entre els homes i les dones, ja que sempre han considerat a les dones inferiors o simplement que elles serveixen per unes coses i no per unes altres. Això ja ve de l’antiguitat on les dones les tractàven com esclaves i no tenien privilegis i no tenien ni dret ni vot. Actualment, s’ha anat perdent aquest masclisme però encara es veu algun que altre despreci cap a les dones. Sort, que ara aquest masclisme està mal vist i s’està reduïnt en la nostra societat.

    Sobre el comentari de la fotografia, penso que també es pot veure la desigualtat de les persones, però ara és indiferent si és dona o home, ara es tracta del pensament de les persones i el seu carácter, sovint escoltem la frase de: És que ets igual que.. ell/ella/tu…
    I això vol dir que tots tenim un tret en comú, però també tenim de diferents, per exemple en aquest cas podem observar la diferència entre la manera de veure la vida de diferents persones, uns veuran l’ampolla mig buida, perquè tenen un aspecte negatiu de la vida mentre que els altres la veuran mig plena o fins i tot, totalment plena això és perquè tenen una visió positiva de la vida.

    ResponElimina
  22. Hola Pani, bé, jo penso que és una injustícia això de ser diferents per no tenir el mateix sexe (no vull dir físicament en aquest cas), al cap i a la fi som éssers humans i tenim els mateixos drets, i la societat avança per aquest motiu. Molts homes i dones estem indignats amb aquest tracte de inferioritat que se'n fa de les dones, i a poc a poc anem avançant, però tot i així encara queden coses per millorar.

    He de dir, que he trobat un reportatge molt interessant a la revista “Glamour”. Parla dels drets de les dones en general. Segons les dades, les dones europees cobren un 15% menys que els homes, i també, que treballen 54 dies més a l'any que els homes per cobrar el mateix. Al final de tot senyala 10 reptes que tenen les dones del segle XXI:

    1.Promoure la igualtat entre els gèneres i la autonomia de la dona.
    2. Millorar la salut materna
    3. Fi a la impunitat de la violència contra les dones i les nenes.
    4. Conciliació de la vida professional i familiar
    5. Accés a grans càrrecs (aquí cal destacar, que això sigui per la possibilitat d’ arribar a càrrecs de molta responsabilitat pel mèrit i no pel gènere).
    6. Igualtat salarial
    7. Reconeixement social del treball domèstic
    8. Ajudes a la maternitat
    9. Suprimir diferències per qüestions religioses.
    10. Presa del poder (la igualtat serà real només quan sigui una fita obtinguda per la pròpia dona, no una cessió).

    Sobre la foto... no sé ben bé què dir, jo diria que es com veure un got mig ple mig buit, potser es refereix a la situació social dels homes i les dones.

    Bé, ja que he trigat moltíssim a penjar-ho, almenys m'ho treballo el que puc! Que vagi bé!

    ResponElimina
  23. Les desigualtats entre l'homa i la dona están establertes desde sempre ja que a la dona se la a encasillat amb uns defectes,cualitats i virtuts i al homa igual per aixo quan un dels dos surt d'aquets esquemas s'asombren i o negan i no o acceptan per aixo hi han aquestes descriminacions entre sexses per que les persones tenen por als canvis pero tambe es britat que esfa més descriminacio al sexe femeni que al masculi, com per exemple:
    La desigualtat a la dona surten en el montón laboral,esportiu i religios pero aquestes desigualtats són degudes a la poca valia que se Li donava antigament a la dona encanvi a l'homa no pateix descriminacions per que aixi esta establert des d'un començament ja que antigament l'homa era el que manava.
    Sobre el comentari de la fotografia la meva opinio es que cadascu pot tindra una opinio diferent del dibuix la meva es que es com un medidor de la descriminacio la part més omplerta la descriminacio que pateix la dona i la menús completa la descriminacio que pateix l'homa.
    Perdo pel retad.

    ResponElimina
  24. Pani merci pel favor del treball de recercaXD

    ResponElimina
  25. Hola Pani , haber si me pongo al dia ya con el blog.

    Bueno, aunque no estuve en las 2 clases anteriores, me leido algun comentario de mis compañeros de clase .
    Las desigualdades entre los hombres y las mujeres siempre han existido, desde el inicio de todo, como bien ha comentao el alex, yo creo que eso viene de muy lejos, el hombre siempre ha tenido un papel importante en la historia , no infravaloro lo que ha hecho la mujer tampoco, pero tal y como era la sociedad, y es, siguen existiendo esas desigualdades, hemos podido rebajar algunas, ya que eran demasiado bastas, como que segun que trabajo era necesario ser hombre, una mujer no podia hacerlo. Yo creo que esto siempre estara , ya que sigue habiendo paises que tratan a las mujeres como perros o criadas, me parece patético la poligamia de los hombres árabe, y tambien que la mujer tenga que llevar un velo si esta casada ya, que eso es simbolo de que ya es de otro para ellos.

    Losiento por no haberlo hecho antes, más vale tarde que nunca

    ResponElimina
  26. Bé, doncs encara n'espero més, Rubén, així que imagina.
    Els teus companys han escrit bé, i t'ha servit força per a situar-te.
    Recorda que també al nostre país, no fa tant, les dones també havien d'anar en determinades circumnstàncies o llocs amb el cap tapat, o vestides durant la resta de la seva vida de negre, un color menys fosc que la seva esperança de poder refer la seva vida com una persona lliure.
    I sí, ni ho dubtis, "más vale tarde que nunca" i com va dir Lao-Tsé: un viatge molt llarg comença amb una sola passa".
    Una abraçada

    ResponElimina
  27. Hola Pani,
    Sóc la Laura, t’escric el comentari de TAN IGUALMENT DIFERENTS.
    L’ origen de les esigualtats entre l’home i la dona, ve causat per el patriarcat, que com diu el llibre és una forma d’estructuració social en la qual un home exerceix l’autoritat predominant sobre una familia, un grup o una societat. També podem trovar estructures del sistema patriarcal que es mantenen, com per exemple:
    • Les institucions: en que existeixen lleis que prohibeixen a la dona fer algún tipus de cosa, com per exemple voter, disposar de béns…
    • Les mentalitats: es mantenen diversos costums en altres països que per exemple no deixen a la dona sortir de casa sola sense el seu marit…
    • Les practiques que reforcen els estereotips: que sobretot estaña favorides per la publicitat; com per exemple ja ha dit un company, els anuncis de la neteja de la llar, en els qual es veuen molt clarament els “papers” de cadascú.
    Sobre la meva opinió, crec que hem evolucionat bastant sobre aquest aspecto, però pensó que ho podríem millorar molt més, ja que en alguns països, a les dones no les deixen votar, no les deixen anar soles pel carrer…
    Respecte el dibuix de l’ampolla, per a mi representa un cert equilibri entre tots, i vol dir que tots som igual i amb els mateixos drets. Això si, també depen de com ho miri cadascú, ja que es podría veure una ampolla mig plena o una ampolla mig buida.

    ResponElimina
  28. Hola Pani, sóc la Carla Salvat.

    Desigualtats entre homes i dones:

    Els estereotips és el principal motiu d'aquesta dseigualtat entre els homes i les dones avui en dia. L'estereotip és una idea que es fixa i es pereptua en funció de les característiques pròpies d'un sexe i de laltre. L'estereotip de les dones és que són passives i s'ocupen de la llar, i el dels homes es que són poc sensibles i amb el seu treball sustenten la familia; opinoi que aquests estereotips són totalment falsos, ja que hi ha dones que són poc sensibles i que sustenen la familia i hi ha homes que són passius i s'ocupen de la llar. Els estereotips marquen els atributs i el rols que indiquen com ha de ser una subjecte segons el que s'espera dels individus del seu mateix sexe.



    L'origen de la desigualtat dels homes i les dones és el patriarcat ( forma d' estructuració social en la qual cosa un home exerceix l'autoritat predominant sobre un a família, un grup o una societat). Hi han estructures del sistema patriarcal que es mantenen:

    - Institucions: prohibeixen a les dones l'exercici de drets fonamentals.
    - Mentalitats: es mantenen costums que fomenten la desigualtat en el repartiment de la feina, els rols sexuals, etc.
    - Pràctiques que reforcen els estereotips: afavorides sobretot per la publicitat, que continua identificant la dona com a mestressa de casa, etc.



    Respecte a la imatge del principi, crec que es refereix a els homes i les dones, a que tots som iguals, pero això està al mig de la ampolla.

    ResponElimina
  29. Hola pani soc el nacho:
    I ara parlaré de les desigualtats que existeixen entre els homes i les dones .
    Jo crec que les desigualtats actuals de l’home i de la dona han estat marcades per tota l’historia,
    Ja que des de sempre o des fa molt de temps hi han hagut uns estereotips que han marcat molt la vida de les dones i dels homes,com el de les dones treballen a la llar i els homes a una feina per portar els diners a la família. També han marcat molt la vida de les dones i els homes alguns atributs k han anat canviant al llarg d’un temps però que segueixen perjudicant, com el de la sensibilitat amb la dona i la força amb els homes. i també clar ha marcat molt els rols que relacionem amb les dones i els homes, com per exemple els rols en l’àmbit privat es relacionen a la dona i en àmbit públic a l’home.
    una desigualtat per exemple actual es la de si una dona esta sortint amb diferents homes, ha aquella dona la consideren amb el perdo de la paraula però una puta, però en canvi, si un Home esta sortint amb moltes dones li consideren el puto amo, llavors jo crec que aquest es un exemple igual que hi ha molts mes que sobretot perjudicant a les dones.
    respecte el dibuix jo crec que aquest dibuix representa la expressió de “veure l’ampolla mig buida” , i respecte aquest tema de les desigualtats a lo millor es pot relacionar que depenent de la persona que agafis pots veure l’ampolla mig buida, perquè actualment també es pot veure dones fent treballs dels homes i homes fent treballs de dones llavors aquestes persones veuen l’ampolla mig plena.

    ResponElimina
  30. Bé, doncs pel que fa a aquesta matèria... l'ampolla està mig plena.
    Bon estiu, Nacho!

    ResponElimina