dimarts, 10 de desembre del 2013

Avui és el primer dia de la resta de la teva vida


Aquesta és una frase que reconec que em va enamorar des del primer moment que la vaig sentir.Va ser, com diuen els francesos, un "coup de foudre" (un "flechazo" vaja).
En arribar avui a classe per a fer la prova de la unitat 2 (sí, un examen, que potser serà el darrer d'aquest curs, doncs crec que aquesta matèria que torno a impartir funciona millor avaluant-la d'altres formes: estic desentrenat però rectificar és de savis, i jo, encara que no ho sóc de savi, rectificaré). Doncs hem començat amb una mica de retard perquè algú no sabia que "si plores perquè no has vist el sol, les llàgrimes no et deixaran veure les estrelles" o, com li he dit, el full d'examen que ja tenia davant. Ha somrigut. Aquesta persona és llesta. Els seus companys i companyes també: l'han sabut esperar.
Avui tancàvem el tema dos, titulat "Què haig de fer?". Hi parlàvem de les preguntes de sempre, de buscar respostes avui no només a aquestes preguntes, sinó als reptes actuals a partir d'actituds ètiques i un seguit de valors compartits.
Abans de passar a la unitat següent, que ens intentarà fer reflexionar sobre el que podem fer, escriurem sobre un valor, el que vulguem. I cal que hi fem el següent:
  1. Defineix en què consisteix el valor que has triat.
  2. Dóna alguns arguments que justifiquin la importància d'aquest valor.
  3. Proposa algunes accions que contribueixin a desenvolupar i fer real aquest valor.
  4. Posa algun exemple de persona que coneguis que pugui servir de model per al valor escollit.
I és que avui és el primer dia de la resta d'aquest curs. Comencem bé.
(NOTA: i recordeu que us contestaré des del valor que heu afegit, així que em prendré algunes llicències que cal comprendre, ok?).

45 comentaris:

  1. 1. Defineix en què consisteix el valor que has triat.
    Empatía: és la capacitat d'entendre la postura dels altres i viure com a propis els seus sentiments, és un qualitat innata que pot augmentar mitjançant l'educació en valors.
    2. Dóna alguns arguments que justifiquin la importància d'aquest valor.
    És important ja que afavoreix l’altruisme (la preocupació pels altres procurant el bé aliè) i la comunicación (intercanvi d’informació, transmetre un missatge i entendre el que altres ens volen dir).
    3. Proposa algunes accions que contribueixin a desenvolupar i fer real aquest valor.
    Totes les persones són capaces d'identificar les emocions alienes i tenen la capacitat de tenir empatia en un grau concret i la poden anar augmentar mitjançant l'educació en valors, la meditació o pràctiques com el voluntariat, una bona comunicació emocional de la família, també és important escoltar amb la ment oberta i sense prejudicis, no interrompre mentre ens estan parlant, tenir l'habilitat de descobrir, reconèixer i recompensar les qualitats i èxits dels altres.
    4. Posa algun exemple de persona que coneguis que pugui servir de model per al valor escollit.
    Al meu voltant hi ha moltes persones que tenen empatia i que aprenc cada dia d'ells com: la meva família, professors, amics, ... i després pels medis de comunicació t'assabentes de moltes persones que tenen empatia i que donen la seva vida pels altres.

    ResponElimina
  2. Benvolgut Albert, intentaré respondre't ben empàticament.
    Imagino que quan avui n'hem parlat a classe t'has interessat per l'activitat, o potser pots haver pensat que quan la fessis abans, abans acabaves. Bé, crec que ha estat més aviat la primera raó, doncs te l'has pres amb interès i has buscat bé la informació per a fer-ne la reflexió.
    Sobre el que dius, has contestat prou bé les preguntes. Potser a la quarta no has volgut concretar prou, sigui per cansament, ganes d'acabar o... no sé. Penso que podries concretar una mica més trobant l'exemple d'una persona concreta.
    D'altra banda, com dius a la 1 l'empatia convida a l'altruisme, si bé no sé si donar la vida pels altres en seria un exemple si més no exclusiu d'aquest valor: la generositat i altres valors també hi podrien aparèixer. Clar que, sincerament, m'estàs fent rumiar... M'agrada.
    Finalment espero, desitjo i sento que has de mostrar-te satisfet i content d'haver contestat ja aquest exercici, i més així de bé. Segur que sí. Ho endevino, oi? Cap mèrit, ja saps... pura empatia.
    Bona feina.

    ResponElimina
  3. 1.Defineix en què consisteix el valor que has triat.
    l'amistat: és una relació efectiva entre dues persones i un dels vínculs interpersonals més comuns que la majoria de persones tenen al llarg de la seva vida, on involucra diversos sentiments com l'amor, la confiança, el respecte, el consol, etc.
    2.Dóna alguns arguments que justifiquin la importància d'aquest valor.
    Doncs jo crec que aquest valor és un dels més importants que tenim, perqué si tenim amics de veritat, la nostra vida és molt mes fàcil, ja que ells ens ajuden a que nosaltres siguem feliços, ja sigui animant-nos, donant-nos una abraçada, donant-nos consells i fins i tot escoltant-nos. Jo sempre dic que un amic és aquell que t'estima tal com ets.Per sort o per desgràcia amics de veritat hi han pocs, peró la quantitat no indica la calitat, així doncs més val 2 bons amics que 10 coneguts.
    3.Proposa algunes accions que contribueixin a desenvolupar i fer real aquest valor.
    Quan tens un amic jo crec que has de dir-li sempre la veritat, encara que li senti malament, perqué amb el temps et donarà les gràcies per dir-li. Sempre que et demani consell l'has d'ajudar. Ser un bon amic és deixar de fer algunes coses per anar a animar-lo, estar a les bones i a les no tant bones, demostrar-li dia a dia que aprecies la seva amistat, respectar-lo en totes les seves decisions.
    4.Posa algun exemple de persona que coneguis que pugui servir de model per al valor escollit.
    Per a mi, un exemple clar d'amistat és la Laia. Ella ha confiat en mi sempre, m'ha estimat igual malgrat tot, però sobretot, fa dos anys ella em va donar una oportunitat per demostrar-li com sóc. Desde aquell moment sempre m'ha ajudat en tot el que ha pogut. Sincerament a mi em costa dir-li tot aixó, peró ja ho llegirá per aquí quan miri els comentaris! Bueno ara parlaré d'una altra amiga, ella és la Monica. Amb ella puc ser jo mateixa, i això és una altra de les coses per les quals valoro la seva amistat. La Laia i la Monica són molt diferents entre elles, per aixó una m'aporta unes coses i l'altra unes altres coses. Finalment vull dir-lis a tots els que llegeixin aixó que no deixin escapar mai a un bon amic, perqué mai trobaran a cap com ell! Gràcies i bona tarda.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Torno a escriure't, doncs el que havia posat no s'ha gravat i, d'amic a amiga, et confesso que no he fet cas al profe quan va dir que ho copiéssim o escriguíssim en word abans d'enviar-ho...
      Saps, no m'importa confessar-te que m'he equivocat o el que m'ha passat. Quan tens una amiga, tu mateixa ho saps, saps que pots mostrar-te com ets, dir el que penses, el que sens, sense por. I a més, no tens cap obligació de fer-ho, ja que si és amiga també entendrà que no li expliquis tot, oi?
      Quan he llegit el que has posat m'hi he identificat. Realment les teves dues amigues que esmentes tenen molta sort també de tenir una amiga com tu.
      Si a la teva edat ja valores l'amistat d'aquesta manera, t'auguro una llarga, duradora i pròspera amistat amb les persones que així consideris, amigues.
      I ja veus, com has triat aquest valor tan amical, m'ha tocat contestar-te des d'ell, com a amic. I ja saps que els amics diuen el que cal que sentim, i no sempre ens agrada. En aquest cas confesso que el que he de dir-te, potser també t'agrada i tot: d'amic a amiga, de cor, molt bona feina.

      Elimina
  4. 1: Defineix en què consisteix el valor que has triat.

    Cobardia: Cada persona te la seva ética, i el seu pensament, pero en en situacions tenses on et dones compte de la sensacio de un noi que esta sent humiliat per un tocaflautes, això es pot veure no molt enllà, sino mes a prop del que un s’imagina.




    2: Dóna alguns arguments que justifiquin la importància d'aquest valor.

    Cuan tu veus la situación en concret, sents una empatía molt gran per a la persona i normalment com a membre de una societat ens em d’ajudar entre nosaltres pero clar, una vegada vale, dos tambè, però alfinal t’acabes cansant. La persona que ho fa, es cobard en el seu interior, es el que ell veu reflectit en el seu ambit laboral que ho fa, igual es conscient o igual no, però veure que un noi abusa d’un altre per les bones, jo penso, que es de ser un cobard.





    3: Proposa algunes accions que contribueixin a desenvolupar i fer real aquest valor.

    En aquest cas només sabria proposar al afectat ideas, pero un actua com creu i no tothom reacciona igual. Pero per la cobardia clar que hi ha solucio, no ha de ser un enfrontament fisic, sino què has de fer veure a ñ’altre persona el que fa, com es pot arribar a sentir un quan t’humillen, es vergonyos i aixo es viu a la meva clase.







    4: Posa algun exemple de persona que coneguis que pugui servir de model per al valor escollit.

    Millor no contesto aixó en públic i t’ho donare per escrit.



    Fran Arrebola

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Fran,
      Després de llegir el que poses no m'atreveixo massa a contestar-te. Digues-me covard. Potser ho sóc en aquest moment.
      La veritat és que el que has escrit m'ha fet pensar molt en què, com jo ara que no escric tot el que em passa pel cap, no sempre podem fer allò que voldríem fer, dir, comentar, evitar, escriure, compartir, dir parlar o, el pitjor de tot segons penso, somniar.
      Sí, perquè en el fons quan vivim el valor de la covardia el que més ens fa mal és que ja no ens atrevim ni a somniar que les coses poden canviar, que poden ser millors, que res no dura sempre... Quan ho entenem, llavors ja podem atrevir-nos a fer el pas més important: saber demanar ajuda.
      Bé, excusa el meu atreviment, fins i tot em sorprenc doncs no sabia que seria capaç d'escriure-ho. I és que fins i tot els covards tenim coses de valents. I potser un dia descobrim fins i tot que ho som.
      Bona feina Fran, només que té un problema pel qual només puc que felicitar-te: has estat molt valent parlant de covardia.

      Elimina
  5. 1:Defineix en que consisteix el valor que has triat
    Esforç:És la voluntat que té una persona per insistir en alguna cosa que li costa,o també pot ser d’una cosa que no necesàriament li hagi de costar,per aconseguir fer-la correctament.
    2.Dóna alguns arguments que justifiquin la importancia d’aquest valor:
    Penso que l’esforç és molt important sempre ,és molt important en cada cosa que fa una persona,ja que si una persona no s’esforça per alguna cosa(desde el meu punt de vista)pensó que li és igual.Alguns exemples podrien ser:
    2.1.Després d’un greu accident greu fer reabilitació(si és necessari fer-nen)i el més important,evidentment sense faltar a cap sessió.
    2.2.Etudiar i fer els deures cada dia per poder aprobar totes les assignatures…
    2.3.Dedicar un petit temps a la semana a intentar millorar alguna cosa que per tu sigui important i que et costi,o que vulguis perfeccionar…
    I es podrien posar molts exemples més.
    3.Proposa algunes accions que contribueixin a desenvolupar i fer real aquest valor.
    Penso que per el valor que he triat aquesta pregunta és una mica difícil,però intentaré fer-ho el millor que pugui.
    Sincerament no m’havia adonat fins que he acabat de escriure la frase de que això és un exemple de resposta a la pregunta,ja que a mi respondre a això hem costa,però m’esforço per respondreu.
    Per exemple si a alguna persona li costa una certa materia no ha de deixar d’estudiar,sinó que precisament és la materia que més ha d’estudiar i més s’ha d’esforçar.
    4.Posa algún exemple de persona que coneguis que pugui servir de model per al valor escollit.
    Tinc un amic,que no és d’aquest institut,però que si és de Barcelona que sempre mira de perfeccionar tot el que pot,aquest amic,també estudia molt(sobretot les matèries que més li costen),(ho he esmentat abans pensant en ell)però no només s’esforça en l’estudi,ni molt menys,també s’esforça en termes familiars,en consevar els seus amics…

    ResponElimina
    Respostes
    1. Benvolgut Eric, confesso que el valor que has triat em costa de contestar, però intentaré fer-ho.
      En primer lloc perquè quan t'he llegit he vist tantes veritats que també m'ha costat creure que qui ho escrivia era una persona tan jove com tu. Parles de l'esforç des de diversos punts de vista, tots interessants, tots importants. I a més, parles de persones, de persones que s'esforcen.
      I quan escric de persones que s'esforcen no puc evitar imaginar-te un dimecres a la tarda, després de totes les classes, arribar a casa una mica cansat però posar-te a escriure en aquest bloc. I no només posar-te a escriure, sinó expressant de forma més que correcta cadascuna de les teves idees.
      Sincerament, he gaudit de la lectura de la teva reflexió i, per tant, només puc acabar dient-te que, de veritat, i això em costa poc dir-t'ho: Eric, ha valgut la pena l'esforç.

      Elimina
  6. 1:Defineix en que consisteix el valor que has triat:
    Generositat:`` La generositat és la capacitat de compartir amb els altres part del que tens; de creure que la resta de persones formen part de la teva vida i que, per tant, si estan millor tu també et sentiràs millor. És donar més importància a allò immaterial”
    2.Dóna alguns arguments que justifiquin la importancia d’aquest valor:
    Des del meu punt de vista, la generositat és molt important perquè, quan tu mateix sents que estàs ajudant a una altre persona et sents millor, pel simple fet de saber que sense tu aquella persona (o persones) no hauria tirat endevant.
    3.Proposa algunes accions que contribueixin a desenvolupar i fer real aquest valor:
    Aquest valor, és fa servir en tots els àmbits, com per exemple: al metro cedir el seient a una persona gran, quan estàs fent un exàmen deixar-li el ``tipp-ex´´ a un company que el nescessita, ajudar a la teva mare a fer les tasques de casa quan ella ve cansada de treballar.. Aquest valor es fa servir a tot arreu.
    4.Posa algún exemple de persona que coneguis que pugui servir de model per al valor escollit:
    La persona més indicada en aquest cas és la mare de un amic meu no vull posar el nom, pero li tinc molt apreci , la seva familia no està gaire bé economicament, pero ella, dona tot el que sigui, vas a casa seva i et dona de tot, des de menjar a moltes altres coses.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Oriol (Diéguez),
      Realment no puc més que compartir amb els altres com m'ha agradat llegir-te avui, doncs has fet la feina amb molt de temps i, a més, prou bé.
      Penso que has relacionat generositat amb solidaritat, tot i que són valors que comprenc i entenc com a molt propers.
      Afegiria en el punt 2 que també és important per a la persona que rep l'acció que hi fem de forma generosa, tot i que valoro molt positivament que ser generós siginifiqui per a tu també una font de satisfacció. Sens dubte que ho és.
      Les accions han estat ben triades i l'exemple mostra com ets capaç de reconèixer-la ben a prop teu, en el teu àmbit d'amistat. Fantàstic, de veritat (i no ho dic amb generositat només, sinó perquè és veritat).

      Elimina
  7. 1- Defineix el valor que has triat:
    "Sinceritat": La sinceritat és la manera d'expressar-se sense mentides. És un dels valors més importants d'una persona, ja que es basa en ser i actuar tal i com ets, amb la veritat al davant.

    2- Dóna alguns arguments que justifiquin la importància d'aquest valor:
    La sinceritat és important, ja que les coses són com són i no s'han de canviar, per exemple, per quedar bé amb qui tens al costat o per a evitar un càstig o simplement perquè vols les coses d'una altra manera. Si una persona no és sincera, probablement acabarà ficant-se en un problema, i aquest problema pot tenir conseqüències bastant negatives.

    3- Proposa algunes accions que contribueixin a desenvolupar i fer real aquest valor:
    Doncs per exemple alguna vegada quan hi ha algun petit problema amb alguna persona o el que sigui, jo crec que hem de ser sincers i dir la veritat des d'un principi i no esperar al final, perquè després ens podem ficar en un problema i acabar pitjor que abans.

    4- Posa algun exemple de persona que coneguis que pugui servir de model per al valor escollit:
    Jo crec que ningú sempre és sincer, perquè és molt difícil ser-ho, ja que en realitat tenim por al que pugui passar, però en molts dels casos si que ho som. No tinc ningun exemple de cap persona, perquè com ja he dit, no som sempre sincers.

    Bona tarda!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sincerament, sembla més fàcil trobar exemples de persones no sinceres que de sinceres, oi?
      Tanmateix, sincerament, que tothom digui algun cop alguna petita inexactitud (digues-li mentida) no vol dir que no sigui una persona que habitualment sigui sincera. Si la mentida és una excepció, la sinceritat és present en aquella persona.
      Costa segurament expressar-se sense mentides (així has definit la sinceritat). Potser costa més expressar-se amb veritats, doncs a vegades no mentim, però sí callem (que és una forma d'evitar dir la veritat, o la mentida).
      Potser realment en general hi ha les persones que sovint menteixen, les que sovint diuen la veritat i les que callen. Tant de bon les últimes parlin per dir la veritat i les primeres deixin de mentir i callin, seria una manera de caminar cap a la veritat...
      Sincerament, m'has fet rumiar, oi?
      Gràcies, David.

      Elimina
  8. 1-Defineix en què consisteix el valor que has triat.
    Llibertat: la llibertat és la capacitat d'actuar seguint un criteri propi i independent en comptes d'actuar depenent de les accions o del que diguin els demés.
    2-Dóna alguns arguments que justifiquin la importància d'aquest valor.
    Aquest valor es un dels més importants en la persona perquè ens defineix com a tal,perquè ser lliure i actuar amb llibertat implica actuar també amb responsabilitat i tenir conciència del que s'està fent, ja que totes les accions que fem tenen conseqüències, no només en la nostra vida, sino en la dels demés també.
    3-Proposa algunes accions que contribueixin a desenvolupar i fer real aquest valor.
    Per exemple, a clase, quan es parla sobre algun tema, quan tothom pot donar la seva opinió lliurement perquè no te por de que aquesta opinió tingui critiques negatives.
    4-Posa algun exemple de persona que coneguis que pugui servir de model per al valor escollit.
    Crec que ningú pot ser completament un model a seguir del valor de la llibertat, perque tots vivim en una societat, i indirectament som depenents el uns dels altres, o altres vegades, resulta més fàcil obeir ordres que no pas pensar i reflexionar sobre el que fem.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Veure Manel que has triat el valor de la llibertat, i tenint en compte que us escric des del valor que heu triat cadascú de vosaltres, podria fer pensar a priori que et puc respondre el que vulgui i posar el que em plagui. Clar que, com dius a la resposta dos: "implica actuar també amb responsabilitat i tenir conciència del que s'està fent, ja que totes les accions que fem tenen conseqüències, no només en la nostra vida, sino en la dels altres també."
      Efectivament, i es aquest aspecte el que dóna sentit ple a la llibertat tenint en compte que és un valor social que cal saber exercir dins la societat. Si ho hi hagúes societat no existiria la llibertat, doncs res impediria fer el que hom vulgués ja que un individu sol podríem parlar força si realment seria lliure o si simplement estaria perdut com a persona. L'ètica personal existeix a partir d'una ètica social. Sense societat no hi ha persona.
      M'hagués agradat llegir el nom d'una persona que coneguéssim i que tingués aquest valor. Pensa-hi.
      Déu n'hi do el que m'estàs fent reflexionar, amb tota llibertat, és clar.

      Elimina
  9. 1. Defineix en què consisteix el valor que has triat.
    Amabilitat: l’amabilitat és la capacitat d’ajudar de la manera que puguem a la resta de persones que tenim al voltant, de manera desinteressada i altruista. La capacitat també de ser una bona persona amb la resta i de procurar un bon ambient entre les persones d’una comunitat o una societat

    2. Dóna alguns arguments que justifiquin la importància d'aquest valor.
    Crec que aquest valor és un dels valors més importants, ja que agrupa altres valors a la vegada, com la generositat o la empatia. Em sembla molt important perquè si no hi ha un bon ambient entre les persones d’una societat poden haver-hi problemes i potser podríem no viure tant contents com podríem.

    3. Proposa algunes accions que contribueixin a desenvolupar i fer real aquest valor.
    Intentar tenir sempre la millor actitud possible i procurar ser optimista per a procurar un bon ambient. Tenir una ment oberta a ser bona persona i ajudar als altres.

    4. Posa algun exemple de persona que coneguis que pugui servir de model per al valor escollit.
    Tothom que ajuda quan té l’oportunitat a la resta sense ànim de lucre i només per aconseguir que algú tingui menys dificultats i que sigui més feliç. Tothom que és obert amb la resta de gent i que procura ser una bona persona.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Seré molt amable de contestar-te, i a més un autèntic plaer, doncs com dius "és un dels valors més importants, ja que agrupa altres valors a la vegada, com la generositat o la empatia". Personalment, em poso en el teu lloc (empatitzo) i em costa poc donar-te (amb generositat) una bona valoració del que has escrit.
      Fins i tot, com l'amabilitat també pot significar dir-li a l'altre el que el pot ajudar, penso que podries encara pensar en un exemple concret de persona que tingui aquest valor, doncs segur que en coneixes, ja sigui al teu voltant o una persona pública. Recorda que ningú és comporta sempre amb una actitud que mostri els seus valors constantment, si bé la seva actitud habitual, no el que és una excepció, mostra els valors que té. Dit d'una altra manera: que un dia no sigui algú amable no vol dir que no tingui aquest valor de l'amabilitat si habitualment ho és. Entesos? Doncs, molt amable de llegir-me per la teva part, Roberto.

      Elimina
  10. BON DIA Jordi,
    Defineix en què consisteix el valor que has triat.
    "COMPETIVITAT"i "SACRIFICI"= Potser aquesta paraula no sigui un valor dels més coneguts com serien l'amabilitat, la generositat o la sinceritat, pero crec que la competivitates i el sacrifici un valor que es molt díficil de explicar, seria com intentar obtenir un maxim de rendiment i un màxim de beneficis, podria ser aplicat a les empreses o també a l'esport.
    Jo en triaré el de l'esport ja que el practico.

    Dóna alguns arguments que justifiquin la importància d'aquest valor.
    Jo crec que es molt important la "competivitat" ja que per ser "el millor" també hi han altres valors aplicats com el compañerisme o el "sacrifici" i sobretot la continuitat.
    Sempre que hagi competivitat hi es bo perque fa que ens espavilem ja sigui per guanyar o per no perdre un titularisme.
    Companyerisme no es un valor que estigui al wikipedia pero crec que es important per la vida.


    Proposa algunes accions que contribueixin a desenvolupar i fer real aquest valor.

    Ara mateix jo faig hoquei sobre patins i estem en un punt en el que estem decidint si passar a preferent o no, de fet aquesta tarda es decidirà. Bueno i per aquesta competivitat jo mateix he estat preparantme físicament, sortint tots els dies a correr per la ciutat o per collserola amb el fred que fa i les poques ganes que hi han pero despres de un sacrifici notes les milloresi espero que guanyem el partit.

    Posa algun exemple de persona que coneguis que pugui servir de model per al valor escollit.
    Jo crec que som el nostre equip un exemple de sacrifici , ja que no som un vic ni un reus sino un equip que potser no tenim tanta fama per el nom de lequip pero ara mateix estem guanyant a el vic i de fet aquesta tarda tenen que guanyar-nos de dos per guanyar.
    Pertant la competivitat es bona pero el sacrifici es una base per la competencia.
    Gràcies.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Sergio,
      Confesso que això de triar dos valors com la competitivitat i el sacrifici m'ha despistat una mica i he hagut d'intentar esforçar-me al màxim per llegir i rellegir el que has escrit. No perquè no s'entengués, que s'entèn, sinó perquè volia donar el millor de mi mateix, dedicar temps, atenció a comprendre i extreure les idees, bones idees, que expressaves. Només així penso que el resultat estaria a l'alçada de les millors anàlisis que es poden fer del teu text.
      Em sembla excel·lent que ho hagis personalitzat en el teu equip i en aquest esport que tan estimes i al que hi dediques tant de temps i esforç. I també em sembla que saber comparar-se amb altres equips que potser tenen més recursos és positiu també per dues raons: us situa amb realisme en el vostre lloc i us anima a intentar i fer tot el possible per millorar i donar el millor de vosaltres. Estimulant, positiu: un sacrifici força competitiu.
      I espero que aquesta tarda el vostre sacrifici en el partit no només us faci ser prou competitius, sinó sobretot us doni la satisfacció d'haver donat tot el bo que teniu i acabeu, sigui el resultat que sigui, amb la satisfacció que ha valgut la pena intentar-ho i que ho tornaríeu a fer.

      Elimina
  11. •1.Defineix en què consisteix el valor que has triat
    Respecte:El respecte és un valor ètic o moral que reconeix que una persona o quelcom té vàlua. Va més enllà de la tolerància perquè implica un sentiment positiu cap a l'altre.


    •2. Dóna alguns arguments que justifiquin la importància d'aquest valor:
    Jo personalment opino que el respecte és un dels valors més importants dins de la nostra societat.
    Si no respectes no esperis ser respectat, però a tothom li agrada ser-ho.
    El primer pas per a saber respectar, és saber respectar-te a tu mateix, perquè si no et respectes tu, no esperis que et respecti ningú.

    •3.Proposa algunes accions que contribueixin a desenvolupar i fer real aquest valor.
    Hi ha diferents tipus de respecte:
    -El respecte universal: respectar a totes les persones, independentment del seu sexe, color de pell, país d origen...
    -El respecte cap a persones 'superiors' ( poso superiors entre cometes, per que no penso que hi hagi persones superiors, si no totes som iguals) ; professors, persones més grans, pares ...

    •4.Posa algun exemple de persona que coneguis que pugui servir de model per al valor escollit.
    La persona que jo he escollit per simbolitzar aquest valor es Nelson Mandela. I l' he escollit perquè ara esta molt present ja que va morir fa poc.
    Es una persona molt respectada ha que va aconseguir un dels majors mèrits per a l igualtat de la societat universal.

    ResponElimina
    Respostes
    1. És més que respectable que hi hagis remarcat només començar un matís: respectar no és el mateix que tolerar, i realment aquest matís no tothom el veu...
      Igualment em sembla molt adient que hagis remarcat que el primer que hem de fer per a respectar els altres és respectar-nos a nosaltres mateixos: si no ens respectem com a les bones persones que som o podem ser... malament. I ser bona persona implica també la nostra relació amb els altres, especialment amb aquestes "altres" persones que tenim més a prop: família, amics, companys...
      Està bé que en el punt 3 diferenciïs entre un respecte a la diversitat, a com és tothom, i un altre respecte que ve potser més condicionat per les relacions socials, els rols i les relacions interpersonals en diferents contextos com poden ser la família, l'escola, la feina...
      L'exemple triat em sembla no només molt actual (avui han celebrat el seu funeral) sinó a més també molt adient: és una persona que va mostrar bona part de la seva vida un gran respecte pels altres, fins i tot pels qui no pensaven com ell. Ara bé, no es va deixar trepitjar ni deixar que no el respectessin ni a ell ni a les persones que com ell no eren respectades de forma fins i tot legal, constitucional que dirien alguns.
      Bé, doncs felicitats molt respectuoses, Inés!

      Elimina
  12. Jo vull parlar sobre la força.
    La força és un valor que jo considero molt important, perquè crec que és el que t’impulsa a seguir endavant en les circumstàncies que sigui, crec que és el que et permet afrontar les situacions que et toca viure, i no quedar-te passiu davant d’elles.
    Jo crec que he triat aquest valor perquè sóc una persona amb molta força, que afronta els seus problemes sense por, també sóc una persona amb caràcter, i el caràcter no s’ha de confondre amb la força són dues coses molt diferents, m’imagino que també l’he escollit perquè convisc amb moltes persones que tenen molta força i ho he viscut des de petita.
    Jo crec que la força es clau en la nostra vida, perquè crec que si no la tens no pots tirar endavant i crec, que et quedaries vivint en el passat. Una persona té força quan ha acceptat el passat, i mira cap al futur.
    Hi ha persones que viuen deprimides, perquè no tenen FORCES per continuar endavant, per qualsevol raó, doncs bé jo crec que si t’estimes una mica a tu mateix i acceptes el teu passat no et passarà mai. Jo crec que s’ha de saber reaccionar a les diverses coses que ens passen, i que no pots deixar que res faci que estiguis sempre trist, tot lo bo implica alguna cosa dolenta, i tot lo dolent implica alguna cosa bona.
    Jo crec que el exemple més clar de força que he vist mai, és sense cap mena de dubta la meva àvia. És una dona de 78 anys que ha viscut moltes experiències que potser no eren massa bones, i sempre se n’ha sortit, perquè es la persona més forta que he conegut mai, l’admiro moltísim en aquest sentit, la recordo sempre amb un somriure.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Realment Sónia aquesta força que has triat i que comparteixes amb la teva àvia i amb d'altres persones del teu entorn és molt important, per no dir força important, de cara afrontar el dia dia superant depressions i problemes.
      No sé si és força de voluntat, o convicció, o perseverància, o d'altres noms que poden tenir valors molt propers a la força que has escollit. El que sí compte és que tenir aquesta força per tirar endavant és, com dius, molt important. Tant que està lligada a d'altres valors que han comentat els teus companys també. De fet, cal tenir sempre força per dur a terme, per actuar, per tenir l'actitud adient i poder mostrar quins són els nostres valors.
      Segueix gaudint de la força de la teva àvia, de la teva admiració lògica per ella i de la força de seguir mirant endavant acceptant el passat com a això, passat. Dóna-li records i una forta abraçada.
      Per cert, força bé.

      Elimina
  13. 1. Defineix en què consisteix el valor que has triat.
    Responsabilitat: La responsabilitat és un valor ètic o moral en el qual representa un compromís o una obligació en el que has de prendre decisions que repercuteix a tu mateix o a altres persones.
    2. Dóna alguns arguments que justifiquin la importància d'aquest valor.
    Per a mi la responsabilitat és important perquè tots tenim responsabilitats, ja que en algun moment tots hem de prendre decisions, ja siguin importants o no, afectin a varies persones o només a tu mateix.
    3. Proposa algunes accions que contribueixin a desenvolupar i fer real aquest valor.
    Quan has de prendre una decisió personal has de prendre la decisió que a tu t’agradi i, no has de deixar que els altres influeixin en la teva decisió, ja que, als altres no els importa ni els influeix prenguis la decisió que prenguis.
    4. Posa algun exemple de persona que coneguis que pugui servir de model per al valor escollit.
    Un exemple de la responsabilitat és una amiga de Barcelona però que no és d’aquesta escola. Ella pren decisions constantment i sempre intenta triar la millor decisió encara que algun cop s’equivoqui.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Doncs com és tard ja no anava a escriure ara, però clar, com has triat el valor de la responsabilitat... el passo per damunt del valor salut (a dormir que cal) per uns minuts... (és broma, eh?).
      Bé, en realitat és per a respondre al meu compromís de respondre els qui escrivíeu fins avui diumenge, una decisió que com dius era "una obligació en el que has de prendre decisions que repercuteix a tu mateix o a altres persones", en aquest cas, els alumnes que hi heu escrit fins avui.
      Així doncs seguint la teva resposta a la segona pregunta, he pres la desició d'escriure't, doncs sé que t'afectarà positivament veure que ho he llegit i contestat. A més, m'ha encantat veure que ho havies escrit i com ho has contestat, Patricia.
      De fet, uns minuts abans em cridaven per a anar a dormir, és tard, però he escollit escriure't un moment, tot i que no perquè no m'importés qui em cridava, sino perquè era una decisió encertada que tampoc perjudicava ningú.
      Aquesta amiga que tens segur que val tant la pena com tu, oi? La responsabilitat s'encomana, i crec que tu també ho ets, oi?
      Bé, si hi ha res que he escrit que no t'agrada... me'n faig responsable, Patricia.

      Elimina
  14. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Ilias, això de l'empatia sempre és interessant, tant que em poso en el teu lloc i sospito que no hauràs vist que ja l'havia triat l'Albert en el primer comentari. O potser sí ho has vist, però has pensat que valia la pena escollir-lo. Sigui el que sigui entenc que t'ha agradat triar-lo.
      Els arguments que tries m'agradaria poder posar-me més en el teu lloc per entendre'l encara millor. Tot i això penso que entenc que has posat més aviat exemples a la resposta dos de com els sentiments de l'altre es poden entendre perfectament en el casos que dius.
      Sobre fer el que t'agradaria que et fessin, compte. Cal tractar els altres com s'estimen ser tractats, no com ens agrada ser tractats a nosaltres. Ens posem en el seu lloc i si per exemple no els agrada que els abracin, doncs no els abracem per més que a nosaltes sí ens agraden les abraçades... per exemple.
      Estaria bé que diguessis també què fa que la Meritxell sigui l'exemple triat. És un bon exemple, segur, i si l'expliques, encara millor.
      En fi, ara penso que potser no t'agradarà alguna correcció que he posat. O sí, perquè com ets un noi que li agrada aprendre i millorar, entenc que ho aprofitaràs molt bé i potser fins i tot respons aquest missatge...

      Elimina
  15. 1. Altruisme

    2. Crec que es un bon valor per que si en societat apliquéssim aquest valor en un futur no nomes personalment si no tots en grup en sortiríem beneficiats

    3. Per exemple: la nit de reis molta gent es passa la nit repartint regals als nens i nenes que no es poden permitir els regals, sense esperar res a canvi. El seu esforç permet que el Nadal arribi a totes les llars.

    4. Doctor Patarroyo: És colombià i és un dels patòlegs més importants d'aquest món. En 1994 va ser reconegut amb el Príncep d'Astúries per la seva tasca científica i és el creador de la primera vacuna química contra la malària. El que sorprèn d'aquest home és el seu amor per la gent, pels més desfavorits, ja que va escollir la malària - "una malaltia de pobres'-per centrar els seus treballs de recerca. Tots els seus descobriments i avenços els fa amb la ment posada en l'any 2010, quan es preveu que la seva vacuna serà per fi comercialitzada. Però no es comercialitzarà a l'ús, cap indústria farmacèutica li ha pagat per ser qui la llanci al mercat. Patarroyo ha donat la seva patent a la humanitat, i serà l'OMS qui la distribueixi als necessitats de manera gairebé gratuïta. D'aquesta manera, renunciant a cobrar la patent, el científic col•labora en l'abaratiment d'una vacuna que salvarà milions de vides.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Et contestaré, Roger (Ena o Mestre?) sense espera res a canvi, només perquè t'ho mereixes per la teva puntualitat. Això també és altruisme, oi? Clar que si el defineixes a la primera resposta, encara quedarà més clar, oi?
      Pel que poses després és clar que coneixes els seus efectes beneficiosos no només en qui rep, sinó també en qui dóna. Perfecte.
      L'exemple que poses i la persona que has triat mostra molt bé que coneixes aquest valor i, siguis l'Ena o en Mestre, tots dos esteu molt a prop d'aquest valor. Segur.
      Val la pena ajudar els altres sense esperar res, oi? Tanmateix, veure'ls feliços ja és tot un regal Roger, oi?

      Elimina
  16. La superació,és un valor molt important,ja que ens ajuda a adquirir un millor qualitat o si més no, a superar un mal moment.La superació arriba amb el temps,poc a poc,jo crec que es un bon valor ja que es trata de vèncer una sèrie d'obstacles que ens posa la vida,dificultats,fer front a circumstáncies que no són agradables,etc.Algunes accions per a contribuir aquest valor serien doncs ajudar a una persona que està en un mal moment de la seva vida estant al seu costat per a que pugui sortir endevant.Un exemple que em serveixi de model,doncs suposu que la meva àvia,per que encara que ja no estigui aquí,quan va morir el meu avi sempre intentava tenir un somriure a la cara.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Abans de res estic segur, coneixent com treballes habitualment, que pots superar aquest cop aquest escrit posant punts i a part i passant un corrector. I és que aquest valor que has ben triat comença per conèixer les nostres dificultats i reptes i, en comptes de reaccionar enfonsant-nos, passant, excusant-nos o maleint a qui ens critica, el que fem és voler millorar tirant endavant, implicant-nos, comprometent-nos i fins i tot agraint que algú ens dediqui temps per a corregir allò que fem: senyal que sap que podem superar-nos.
      L'exemple que poses em sembla molt adient, i estic molt segur que l'actitud de la teva àvia (ACS) serà una motivació que més d'un cop et servirà d'exemple per a superar-te. I és que amb el sonriure que tens, tot és començar.
      Te'n sortiràs i milloraràs. Ni ho dubto.

      Elimina
  17. Hola,Jordi.
    1.He triat el valor de la alegria:és un estat emocional que es produeix en la persona quan creu haver assolit una fita desitjada.

    2jo he triat el valor de l'alegria perquè penso que es el més important , que pot tenir un mateix, un valor que només depen de un mateix.

    3jo penso, que per tenir alegria tan sols has de no estar preocupat per les coses que no hi pots fer res en aquell moment, i ocuparte quan sigui el moment.Saber gaudir dels bons i mals moments de la vida, a classe, a casa, i en més llocs.

    4En aquest cas posaria a Nelson Mandela, que és un home que després de tans anys de estar a la pressó, sap oblidar-se del passat i ocupar-se d'estar feliç, fins quan va morir

    ResponElimina
    Respostes
    1. L'alegria em sembla un valor meravellós, tan que fins i tot m'has fet sonriure només llegir-ho, doncs és fantàstic que algú hagi caigut en triar-la com a valor.
      No entraré en si només estem alegres aconseguint fites, doncs potser també ho poden estar si altres ho aconsegueixen, i suposo que per altres causes... El que sí me crida és que diguis que només depèn de nosaltres. No em pronuncio, si bé penso que és una bona filosofia poder decidir alegrar-nos per nosaltres mateixos. Si és així, haurà de ser una constant gairebé, doncs passi el que passi... nosaltres alegres. Et faig pensar? Anem bé. Ja diràs com ho veus.
      Tant l'exemple final que poses com el que dius de "Saber gaudir dels bons i mals moments de la vida, a classe, a casa, i en més llocs" crec que és tota una declaració d'intencions molt propera a l'alegria. En realitat les petites coses de cada dia ens poden mantenir alegres durant més estones, sobretot si hem après a apreciar-les. I sense por a no poder estar-ho sempre. Jo mateix m'he sentit bé de compartir la tristor d'una persona amiga que passava un mal moment. Això no em posava content, però és motiu d'alegria, tant per a aquesta persona com per a mi, saber que podem comptar l'un amb l'altre també en els moments difícils i, no sé què pensaràs, això ens alegra a tots dos, Oriol.

      Elimina
  18. 1.La pietat

    2.La pietat es una virtud a la cual es dona a una persona al cual es capas de perdonar o a donar opurtunitats a las altres persones. Normalment aquesta virtut no es tan usada en aquests tems, perque parlem de pietat en sentit de deixar viure a algú, o lliberar-lo perque et sents implicat. Crec que per aquest valor es necesita un altre que es diu empatia a la cual et deixa saver el ell sent. Ara aixó es mes utilitzat per coses mes importants com ara .

    3.Per exemple: deixar lliure a algú que esta sutmes.

    4.La majoria de reconeixements per la pietat son per la religió perdonant els pecats de les persones, no he trobat molta informació

    Com et baitx dir, Pani, aqui està el link de "Gent feliç. un any a la Taiga" es inpactant com un país tant gran hi agin llocs incomunicats per les temperaturas: http://www.tv3.cat/3alacarta/#/videos/4490231

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Jordi!

      Acabo de parlar sobre la superació gràcies a l'Aitana i d'Alegria gràcies a l'Oriol, i totes dues coses tenen molt a veure amb llegir-te ara mateix. Penso que demostres superació i em dones una alegria lliurant la feina a temps, i no precisament dels últims. I això em convida a pensar en això de "donar oportunitats a les altres persones" com bé dius.
      Però no sóc jo qui mostra pietat per tu, no. Ets tu qui en tens amb tu mateix quan t'alliberes de l'esclavitut de la mandra, de la manca d'esma, de ganes de fer coses, de demostrar com ets de responsable i formal quan t'ho proposes.
      I amb això, seguint l'exemple que has triat, t'alliberes de l'esclavatge de la ganduleria, de la rutina de fracàs que és no intentar-ho. I tot perquè no només val la pena que ho intentis com has fet avui, sinó que sobretot tu vals molt la pena. Intenta-ho i segur que ja no podràs fracassar: rectificaràs, ho canviaràs, ho hauràs de millorar, però fracassar... segur que no.
      I parlant de perdonar, penso que ets tu qui traballant t'estàs perdonant els dies o mesos sense fer el que havies de fer. Estàs tenint pietat de tu mateix i t'estàs alliberant (això ho has explicat tu, encara que potser no et referies a tu mateix: jo sí).
      L'únic "pecat" que has comès ha estat no mostrar-nos altres, i a tu mateix, com ets capaç de ser precisament així de responsable i capaç. No tots els alumnes ni tothom té l'interès per buscar un enllaç com per exemple aquest que ens parla de les dificultats de viure a la taiga (sí l'he mirat ara mateix i m'ha interessat molt). De fet faria un paral·lelisme amb com ens costa a vegades sobreviure envoltats per males notícies, fins que un dia descobrint que nosaltres podem canviar, i amb nosaltres algunes coses importants que tenim al nostre voltant.
      Endavant i segueix millorant, Jordi, per pietat.

      Elimina
  19. LA VALENTIA
    1. Defineix en què consisteix el valor que has triat.
    La valentia és la característica que tenen aquelles persones que no es fan enrere davant dels perills i les dificultats, que no tenen por.
    2. Dóna alguns arguments que justifiquin la importància d'aquest valor.
    Ser valent sempre et pot ajudar a superar les adversitats més fàcilment, sense tenir por al canvi o al perill que pot suposar enfrontar-se a alguna cosa més complicada i que no entenem per quin motiu succeeix. Ser valent és una característica important, que la gent que t’envolta sempre tindrà en comte el valor que posseeixes i se sentirà confortat quan estigui amb tu. Ser valent et fa ser fort.
    3. Proposa algunes accions que contribueixin a desenvolupar i fer real aquest valor.
    Ser valent no sempre és anar sense por, no témer a un animal ferotge o no tenir por a la foscor, ser valent també pot ser donar la cara per algú que t’importa i que no mereix ser jutjada o és atrevir-te a dir-li a algú que l’estimes (a la cara és clar) i que no t’imagines una vida sense ell/a. Això és el que verdaderament demostra el valor de la valentia.
    4. Posa algun exemple de persona que coneguis que pugui servir de model per al valor escollit.
    Conec a una amiga de la meva mare, no diré el nom, que ha superat un càncer de pit. Aquesta persona és molt valenta, quan estava malalta, per molt malament que es sentís, sempre tenia un somriure per a tu o per a qualsevol persona que fos amic/a seu. Sempre anava somrient i lluitant per superar-lo. Deia: ara tinc un defecte i hauré de lluitar per tornar a ser perfecta, sempre amb el seu bon humor, sempre feliç, mai l’he vista plorar per la seva malaltia, és realment molt valenta.
    Un altre exemple de valentia per a mi és l’Andrea, ella, malgrat i ser jove, ha hagut de superar moltes coses i sempre ho ha aconseguit, encara que hi hagin haguts moments que s’hagi enfonsat, sempre ha lluitat, ha sigut valenta i ha aconseguit oblidar, almenys una part, de tot el que li ha passat. A ella també l’admiro molt imagino lo valenta que és i estic orgullosa de tenir i de dir que tinc una de les millors amigues més valentes i lluitadores del món.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Doncs suposo que tindré Laia el valor de seguir el valor que has triat i no em faré "enrere davant dels perills i les dificultats" de contestar-te i escriure't, ja que ho has fet de forma completa, reflexiva i ordenada. Bon començament.
      M'agrada molt i demostra coratge confessar que ser valent també pot ser (és) "donar la cara per algú que t’importa i que no mereix ser jutjada o és atrevir-te a dir-li a algú que l’estimes (a la cara és clar)". Sobre el no poder viure sense algú, no només et diré que cal tenir-ne el valor, sinó que també ha de tranquilitzar l'altre que quan no hi sigui seguirem bé (tot i que això ens desviaria del tema, portaria a més reflexions, i no estic avui tant ... diguem-ne valent).
      És curiós com els valors que aneu triant es van entrecreuant. Em parles de l'alegria com una forma de valor, sobretot en determinades circumstàncies, tant dramàtiques o no com la que expliques. I tant, Laia, i tant!
      Respecte al que comentes al final sobre l'Andrea, penso que aquí hi ha dues valentes: la que admires i la que admira, tu mateixa. No tothom té el valor de ser una bona amiga, doncs, segur que ho imagines, també vol dir acceptar-la com és i ajudar-la a millorar i canviar quan cal. Tota una vida. Valenta, aixó sí.

      Elimina
  20. La creativitat.
    1. Defineix en què consisteix el valor que has triat.
    La creativitat es podria definir com la nostra capacitat de crear, imaginar.
    2. Dóna alguns arguments que justifiquin la importància d'aquest valor.
    Aquest valor, sense dubte el té tothom, només cal desenvolupar-lo. Penso que la creativitat és bàsica, ja que amb ella construïm idees que ens fan més fàcil el dia a dia. Aquesta creativitat està lligada a la personalitat de la persona, cadascú té la seva pròpia imaginació que fa a la vegada que siguem únics. La creativitat pot esdevenir a canvis, que nosaltres hem meditat i aplicat més tard amb les nostres idees.
    3. Proposa algunes accions que contribueixin a desenvolupar i fer real aquest valor.
    Apliquem la creativitat diàriament , i també en diferents camps, artístic, filosòfic, propi... La imaginació aflora dels nostres pensaments, que ninguna altre persona tindrà.
    4. Posa algun exemple de persona que coneguis que pugui servir de model per al valor escollit.
    La meva tieta acostuma a fer treballs manuals que esdevenen de la seva imaginació, sobretot agafa mobles vells i els restaura adornant- los a la seva manera, la veritat és que sembla un altre moble. M'agrada veure com, amb la seva creativitat, a partir d'una cosa simple, li dóna la volta i a la vegada li dóna un altre aspecte on queda refletida la seva creativitat.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Molt imaginatiu el teu valor, oi? La veritat és que tot devia començar així... creant. La vida mateixa no és sinó contínua creació. No hi ha dos instants iguals com tampoc l'aigua d'un riu mai és la mateixa (això del riu és d'un filòsof grec, Heràclit d'Efès).
      Ara bé, tu l'has triat com a valor, i a més, i opino igual, li has atorgat a tothom. No saps, o sí sembla, com n'és d'important el valor de la creativitat, per això encara té mèrit que ningú l'hagués triat encara...
      Aquest valor es mostra i demostra realment en les coses més quotidianes, un exemple concret hagués també estat més creatiu, ho ets.
      L'exemple és molt bo, i la teva tieta segur que també està orgullosa del seu net, del que fa i, creativament, segur, farà...
      Nota: et recomano busca algun video d'un geni de la creativitat anomenat Ken Robinson, Sir Ken Robinson: ens recomana, als mestres sobretot, potenciar-la entre els nostres alumnes. Sóc dels que pensa que no ho fem prou. Almenys jo.

      Elimina
  21. Mónica Rua Collado
    1. Defineix en què consisteix el valor que has triat:
    LA CONFIANÇA--> la confianza es la creencia en que una persona o grupo será capaç y desitjará actuar de manera adecuada en una determinada situació i pensaments, també puc dir que la confiança és la seguretat o esperança que algú té de altre individu o de algo.
    2. Dóna alguns arguments que justifiquin la importància d'aquest valor:
    La confiança crec que es un valor molt important pero creure, pero creure en qui t'estima, amics , família, i sobretot en tu mateix perquè encara que no ho sembli si no creus en tu mateix ningú creurá en tu , aixó ho valoro molt, y per tant tampoc creurás en ningú.
    3. Proposa algunes accions que contribueixin a desenvolupar i fer real aquest valor:
    Doncs per exemple confiar en els teus amics igual que ells et donen la seva confiança,per a demostrarlis que estarás per sempre al seu costat, és a dir que confiin també en que poden confiar en que sempre estrem l'un per l'altre en lo dolent i lo bo.Un altre exemple seria quan avegades aquests amics confien en tu encara que tu no creguis en tu mateix i aixó finalment faria creuere un tú.Crec que aquest valor es un molt bon exemple per tenir confiança en tu mateix en moments difícils, per anar cap andavant.
    4. Posa algun exemple de persona que coneguis que pugui servir de model per al valor escollit.
    Per exemple la meva mare, se que mai em fallaria,encara que m'equivoqués en alguna cosa o moment se que ella em faría creure que ho poc fer millor i per tant
    confiaria en mi,creu en mi.Altre seria per exemple la Delia y la Judith som amigues desde petites i mai ens hem enfadat, perquè? perque confia molt en mi igual que jo amb ella, es com un pacte i no ens podem traicionar , i elles m'han ajudat a aprendre que encara que yo no cregui o confii en mi elles sempre estaran per ocupar el meu lloc , es a dir de creure en mi mateixa.També la Andrea que es una persona que es reflexa tant amb mi que directament ens transmitim la confiança, la stimo molt, és necessària, són necessàries. Un petó Pani i sento no aver´-ho pogut fer-ho abans! Bona nit :)!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Confiava que algú triés aquest valor, i és fantàstic que l'hagis triat tu Mónica, doncs després de llegir el que poses és clar que és un valor del qual en saps moltes coses.
      Coincideixo en la definició, i sobretot en la insistència que cada persona confiï en si mateixa per poder també confiar plenament en els altres. A la teva edat et confesso que no havia arribat a aquestes conclusions encara. Felicitats.
      De fet, relaciones molt bé aquest valor amb un altre que no esmentes, si bé és present: l'autoestima. Bona reflexió en els accions.
      En els exemples, veig que has pogut triar i remenar, que en poses molts, fantàstic. Només afegeixo que encara que t'enfadis amb algú en alguna ocasió, ha de ser molt gros per retirar-li la confiança. Enfadar-se és un grau de discrepància sobre alguna cosa que s'ha dit o s'ha fet que no ens agrada. Hem d'aprendre a mostrar el que no ens agrada i, tot i que és bo enfadar-se molt de tant en tant, més bo és aprendre a enfadar-se, i dir-li a l'altre o sentir de l'altre el que cal... amb tota confiança.
      Bon Nadal, Mónica!

      Elimina
  22. Bona tarda Jordi, se que ho entrego tard, però es que ara mateix acabo d' arribar de l' acadèmia d' angles, i no he tingut cap moment lliure.

    EL RESPECTE
    1. Defineix en què consisteix el valor que has triat.
    El respecte es un valor ètic que reconeix a les persones o qualsevol altre cosa que té un valor el qual apreciem. Va més enllà de la tolerància, ja que implica un sentiment positiu cap a l’ altre objecte o persona.
    2. Dóna alguns arguments que justifiquin la importància d'aquest valor.
    Des del punt de vista, el respecte es el motor de la nostra societat, sense aquest, no es podria fer res, ja que la gent passaria de tot, y no en faria cas, a part de que també hi haurien moltes baralles innecessàries, tot per culpa d’ això. Encara que de vegades el respecte no pot ser bo, ja que en la segona guerra mundial, els alemanys aris, sentien respecte envers Adolf Hitler, y encara que el respecte sigui bo, tenir respecte envers a persones com aquesta o en Joseph Kony [L’ equivalent Ugandès de Hitler però unes 5 vegades mes. Es el líder del exercit de la salvació del senyor, però crema nens i els tortura perquè creo que així aprendran (Et recomano que busquis informació sobre aquest home)]
    3. Proposa algunes accions que contribueixin a desenvolupar i fer real aquest valor.
    Una de les coses que podrien fomentar aquest valor seria l’ empatia; Posar-te en la pell de l’ altre persona i pensar com t’ agradaria que et tractessin, el que causaria que tinguis respecte envers a aquesta persona. Una altre cosa que pots fer tu mateix per que et respectin seria fer coses bones, i que beneficiïn a altres persones, no nomes a tu.
    4. Posa algun exemple de persona que coneguis que pugui servir de model per al valor escollit.
    Encara que soni molt “pelota” però tu, Jordi Panisello, ets un bon exemple de persona respectuosa, alguns professors normalment ens falten el respecte, però en canvi tu no, i ens ajudes a millorar el que hem fet malament, perquè a la pròxima vegada ho fem bé.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hi haurà algun valor que no sigui important? Penso que no, Iván. I el respecte és a més un d'aquests que posaria dalt de tot per les raons que tu mateix has sabut explicar, tant per un mateix com cap els altres.
      A vegades el respecte es confon amb la por, l'oportunisme, l'autoritarisme o la manipulació, per això personatges com els que esmentes, i que conec força bé, semblaven tenir en un moment donat, a través de la mentida i la manipulació dels sentiments dels altres, el seu repecte.
      Vull fer-te pensar que el respecte no és selectiu: o es respecte o no. No val respectar aquest i a aquest altre no. Aquests dos personatges és clar que feien que altres no respectessin altres persones per diferents raons, cap vàlida.
      I si em preguntes si cal respectar tothom, et contestaré que sí, i que el límit és que no podem respectar allò ni que no respecta els Drets Humans més bàsics. I si algú defensa això, doncs no és respectable. Viviem en societat, i hi ha uns mínims, uns acords mínims, que cal... respectar.
      Sobre l'exemple, tot són punts de vista, si bé he de dir-te que a vegades les persones, jo el primer, ens equivoquem, i potser, jo el primer també, no sabem expressar sempre el respecte que tenim pels altres. Si alguna vegada veus que ho faig, tu mai perdis els respecte pels altres, amb que m'equivoqui jo, ja n'hi ha prou. Respecta tothom, que una flor no fa estiu.
      Amb tot el meu respecte... Bon Nadal Ivan!

      Elimina
  23. Bones Pani!
    LA TENDRESA
    1. Defineix en què consisteix el valor que has triat.
    La tendresa és un valor importantíssim per a les persones ja que és una expressió i una actitud interna de les que podriem dir més serenes que existeixen en la qual l'èsser humà pot experimentar una sèrie de sensacions i sentiments lliurement.
    2. Dóna alguns arguments que justifiquin la importància d'aquest valor.
    Segons la meva opinió,la tendresa és una actitut com he dit abans,importantíssima i desgraciadament en moltes ocasions no en sóm del tot conscients.La tendresa molts cops fa que deixem enrerre les pors i fins i tot segons quins prejudicis i pensaments.També,gràcies al valor de la tendresa,podem arribar a crear i a mostrar uns vincles molt forts entre les persones a les quals estimem.Però la tendresa no és només una cosa ''física'' sino que pot ser qualsevol emoció en una mirada en qualsevol moviment etc.Per aquest motiu,les persones podem donar el milor de nosaltres en qualsevol situació agradable,sense que res ho pugui impedir.
    3.Proposa algunes accions que contribueixin a desenvolupar i fer real aquest valor.
    Podem mostrar la nostra tendresa mitjançant bastantes accions.Per exemple,la majoria de persones hauríem de mostrar la nostra tendresa davant situacions en les quals ens podríem trobar a una persona dèbil,un malalt o una persona amb alguna carència emocional.Mitjançant una abraçada,una carícia,o un petó sincer podem repartir felicitat als que més la necessiten.També,moltes vegades la vida ens dona una segona oportunitat per a demostrar allò que en el seu dia no vem fer com per exemple,preocupar-nos per una persona,donar-li mostres d'afectivitat o fer-li saber que significa una part molt important de la nostra vida.
    4.Posa algun exemple de persona que coneguis que pugui servir de model per al valor escollit.
    Crec que unes quantes persones que conec presenten aquest valor,però en aquest cas sens dubte posaré d'exemple a la meva mare.La meva mare és aquella persona que sap transmetre tendresa en qualsevol lloc i moment sense que li digui res.Està clar que pel fet que és la meva mare,em coneix més que ningú però deixant de banda això,cada minut que passo al seu costat em transmet una tendresa inexplicable que va més enllà de que siguem mare-filla,és un valor que ha anat i anirà per sempre amb la seva persona.Estic orgullosa que durant els meus quinze anys de vida que porto,la meva mare(i el meu pare també,està clar)dia rere dia m'ensenyin molts valors importants per a la meva vida,però sincerament no cambiaria per res la tendresa de la meva mami.

    ResponElimina
    Respostes
    1. El teu és un missatge de quasi Nit de Nadal, una nit tan màgica i important com... tendra. Si mires la teva definició aquella nit hi ha joia, però també una serenor molt gran en saber que alguna cosa molt important ha passat, i és que Jesús no neix tots els dies (o sí, ja estaria bé que féssim que Nadal i els sentiments i valors que provoca fos cada dia, però això ja seria un altre tema...).
      Crec que la tendresa és un valor que els homes, des de fa segles, vam cedir a les dones, potser perquè, equivocadament, es relacionava amb certa debilitat d'esperit, amb massa emoció. Vaja, que era aquella època que ha durat fins fa dos dies que deia que "els homes no ploren".
      Doncs no, plorem. I feliços de poder fer-ho per tots els motius que calguin, com també de poder expressar la nostra tendresa amb qui tenim a prop o, a vegades, amb qui fins i tot no coneixem però voldríem ajudar.
      Sabia que els exemples, ho sospitava pel que ja he dit, serien femenins. I estava absolutament segur que serien bons. Una mare.... és una mare! Per això també m'ha agradat que sortís el pare, i és que, com els conec tots, saps que et dic? Doncs dues coses:
      1. Tens tota la raó parlant com parles d'ells.
      2. Bon Nadal a tots tres (amb tota tendresa)

      Elimina
  24. MOLT BON NADAL I MOLT BONES FESTES I ANY 2014 A TOTES I TOTS, I QUE SIGUIN UN DIES I UN ANY PLENS DE VALORS COM ELS QUE TENIU, SABEU, COMPARTIU I APRENDREU A COMPARTIR.

    ResponElimina